UnknownnNaam: Jeroen van der Veer
Geboortedatum: 28-07-1990
Beroep: Journalist / verslaggever
Woonplaats: Amersfoort
Contact: info@jeroenvanderveer.nl
Twitter: @JeroenvdVeer
Werkt voor: Algemeen Dagblad 
Werkte eerder voor: 
BDU, NOS, RegioSportVeenendaal, RTV Utrecht & RTV Arnhem.


Wie is Jeroen van der Veer?
Na mijn opleidingen Multimedia en Journalistiek wist ik het zeker: ik wil van mijn nieuwsgierigheid mijn beroep maken. Rondkijken, aanhoren, vragen stellen en vervolgens goed luisteren. Mensen inspireren met verhalen en duiding geven over vraagstukken die onbeantwoord bleven.

Amersfoort -de mooiste stad van Nederland- speelt een belangrijke rol in mijn loopbaan. Ik ben er geboren, getogen en gevormd tot wie ik nu ben: een gedreven journalist die graag met zijn poten in de modder staat. Laat mij maar rennen, vliegen en tegen deadlines vechten. Of dat nou in teamverband is of zelfstandig: ik verdwaal, zoek en vind mijn weg.

Een bak koffie drinken aan de eetkamertafel met de burgemeester, een biertje pakken met Nicky Romero of kletsen met de visboer op de plaatselijke markt? Heerlijk, die afwisseling. Voor mij is ieder persoon gelijk en iedereen heeft zijn of haar story. Verhalen die verteld moeten worden; in tekst of op beeld.

Freelancen
Sinds 2011 ben ik actief in het journalistieke werkveld en heb ik al tal van mediaproducten geproduceerd, reportages geschreven en verslagen gemaakt. Dat begon als freelancer binnen de BDU, waar ik schreef voor onder andere De Stad Amersfoort, LeusderKrant, de BarneveldseKrant, EdeStad en Stad Nijkerk. Later kwamen hier diverse bedrijven, gemeenten, instellingen én bedrijven bij. ‘Internet first’ is mij met de paplepel ingegoten en daarbij heb ik veel ervaring met social-media. Zo beheer(de) ik meerdere Facebook-pagina’s, goedlopende Instagram-accounts en publiceer ik het actuele nieuws zelf zo snel als mogelijk online op diverse nieuwssites.

Sport
Schrijven en sport; het zijn mijn twee grootste hobby’s. Vanaf 2010 was ik actief in de gemeente Veenendaal als sportjournalist, waar ik alle sporten versloeg in tekst én beeld. Na het verdwijnen van de VeenendaalseKrant in december 2019, werden de schouders eronder gezet en stampten we in januari 2020 RegioSportVeenendaal uit de grond. Een online platform waarop het actuele sportnieuws te vinden is, de wedstrijdverslagen, achtergrondverhalen en zelfgemaakte video-items.

Vaste Dienst
In de lente van 2021 kwam de vraag van het Algemeen Dagblad of ik op de redactie kwam werken. Na enige aarzeling volgde toch een volmondige ‘ja’ en verliet ik het freelance-bestaan voor een vaste baan. Schrijven, schrijven en nog eens schrijven; van verhalen over het actuele nieuws tot aan achtergrondverhalen. Hierbij vind ik het belangrijk om altijd de mens centraal te laten staan. Niet alleen over de personen schrijven, maar vooral mét de hoofdpersonen in kwestie.

Boek ‘Niet normaal’
Trots en dankbaar ben ik dat ik in opdracht van Meander Medisch Centrum in Amersfoort een boek mocht maken. In enkele maanden tijd stampten we samen ‘Niet normaal’ uit de grond; aangrijpende verhalen van medewerkers die tijdens de coronacrisis nauwelijks tijd hadden om even op adem te komen. Ze zetten zichzelf niet graag in de spotlights en daarom deden wij dat. In ‘Niet normaal’ vertellen ruim dertig medewerkers, van schoonmakers tot aan hoofd-inkoop, over hun absurde maanden. Hún persoonlijke verhaal; ruw en puur. Want, zo sprak CEO Frank van Reij tijdens de boekpresentatie treffend: ‘de medewerkers hebben het recht dat hun verhaal bewaard blijft’.

Bakkie koffie
Wil je meer van mij weten, samen een bak koffie drinken of ontdekken of we kunnen samenwerken? Je kan mij mailen op info@jeroenvanderveer.nl, volgen op Twitter of connecten op LinkedIn.

Eervolle vermeldingen:
IMG_7548JoeySnijdersAl jarenlang werd Nicky Romero gezien als één van de bekendste DJ’s van de wereld, maar wie is hij eigenlijk? Door mijn interview in de media konden lezers ging het DJ-masker tijdelijk even af en werd het paginagrote verhaal in augustus 2015 beloond met een onderscheiding. Het jaar daarop, in juni 2016, ontving ik opnieuw een beloning voor een gepubliceerd verhaal. Na een heftig auto-ongeluk moest Joey Snijders een loodzware revalidatie ondergaan. Iedereen sprak erover, maar ik sprak mét de familie.

prijsBDU Persprijs
Juryraport 2017
: ,,Jeroen van der Veer is winnaar geworden van de persprijs voor geschreven producties. Van der Veer maakte volgens de jury de winnende productie door actief op zoek te gaan naar de nuances in een hoog oplopend conflict tussen bewoners van de wijk Veldhuizen (van Marokkaanse komaf) en de gemeente over de sluiting van een buurthuis.
De rellen die het gevolg waren van het besluit van de gemeente trokken al snel landelijke aandacht. Van der Veer bezocht de brandhaard van het conflict en verbleef meerdere dagdelen in de wijk. Daar sprak hij met vele betrokkenen. Dat leidde uiteindelijk tot een beeld van de controverse dat veel genuanceerder bleek dan uit hijgerige landelijke berichtgeving naar voren kwam.
De jury waardeerde de inzet van de verslaggever die tijd noch moeite spaarde om het verhaal in al zijn schakeringen boven tafel te krijgen. Het vraagt namelijk niet alleen lef, doorzettingsvermogen en inzet, maar ook investering in tijd die doorgaans niet met passend tarief wordt beloond.”